Στην Ύδρα είναι αξιοσημείωτο το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στο νησί, όπως οι σπάνιες σπέντζες, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές.

Η ελιά, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής και το έμβλημα της Ειρήνης και η φασκομηλιά, που είναι σημαντικός τύπος μεσογειακής βλάστησης με θεραπευτικές ιδιότητες, συναντάται πολύ συχνά στην χλωρίδα της Ύδρας.

Τα αρωματικά φύλλα του θυμαριού παράγουν ένα είδος λαδιού που έχει ιαματικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία.

Το πιο κοινό κωνοφόρο στην Ύδρα είναι το πεύκο, συχνά όμως, ιδιαίτερα σε ασβεστολιθικές πλαγιές βλασταίνει και το κυπαρίσσι. Δεν λείπει επίσης και η άγρια μορφή του κυκλάμινου που ανθίζει το χειμώνα.

Η πανίδα είναι σημαντικότερη από την χλωρίδα του νησιού. Τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και πολλά είδη πουλιών ζουν μόνιμα ή χρησιμοποιούν την Ύδρα στο δρόμο για τη μετανάστευσή τους. Μικρά θηλαστικά, όπως αγριοκούνελα, λαγοί και βέβαια τα μοναδικά αγριοκάτσικα της Ύδρας, διαμορφώνουν το ψηφιδωτό της φύσης, μαζί με έναν ικανοποιητικό αριθμό αμφιβίων και ερπετών.