Από το 1970 και μετά η Ύδρα οργανώνεται "τουριστικά" αποκτώντας πολύ καλές υποδομές. Πολλά Αρχοντικά ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε παραδοσιακά ξενοδοχεία, υψηλού επιπέδου, διατηρώντας την ιστορική τους μορφή, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια.

Το ίδιο συνέβη και με πολλά απλά σπίτια που μετατράπηκαν σε φιλόξενες πανσιόν, στις οποίες ο επισκέπτης αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.

Σιγά σιγά η Ύδρα μετατράπηκε σε κοντινό προορισμό, όχι μόνο για ρομαντικές διακοπές, αλλά και τόπος επαγγελματικών συναντήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, που συνδυάζουν την εργασία με τη διασκέδαση και τις διακοπές.

Πολύ πριν το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο Ναυτικός Ομιλος της Ύδρας άρχισε να διοργανώνει δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την ανοιξη, ιστιοπλοϊκούς αγώνες παγκοσμίου κύρους, που έχουν σαν αποτέλεσμα το νησί να κατακλύζεται από εκατοντάδες ιστιοπλόους και γιωτ με πολύχρωμα πανιά.

Τα δύο τελευτάια χρόνια η Ύδρα φιλοξενεί διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αθλητές, καθώς και όσους άλλους θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό διήμερο με αγώνες ορεινού τρεξίματος, που προσφέρει στους αθλητές και στους παρευρισκομένους μια μοναδική εμπειρία έντασης και πολύ δράσης.

Εδώ και πολλά χρόνια Ελληνες και ξένοι ανακάλυψαν στην Ύδρα, τον ιδανικό ρομαντικό προορισμό για να τελέσουν τους γάμους τους, αφού οι Υδραίοι έχουν φροντίσει να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την προετοιμασία της τέλεσης του μυστηρίου.

Η Ύδρα εξακολούθησε να αποτελεί κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών και να "παράγει" τους δικούς της ζωγράφους και συγγραφείς, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ζωντανό ζωγράφο της νεότερης Ελλάδας, που γεννήθηκε και ζει εδώ.

Εκτός από τα πολύ σημαντικά Μουσεία της Ύδρας, στα οποία ξετυλίγεται και αναβιώνει η ένδοξη ιστορία της, στο πρόσφατο παρελθόν ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών που ενθαρρύνει νέους καλλιτέχνες, ενώ διαχρονικά Ελληνες και ξένοι συνεχίζουν να παράγουν το έργο τους με "παραδοσιακό στυλ".

Το 1983 ο Δάκης Ιωάννου ίδρυσε το DESTE, πολιτιστικό ίδρυμα σύγχρονης Τέχνης, το οποίο από το 2009 στεγάζει projects διάφορων νέων καλλιτεχνών.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι Υδραίοι φρόντισαν, ώστε το νησί τους να διατηρήσει όλα του τα στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν, παράλληλα με μια ρομαντική αύρα που υποβάλλει τους επισκέπτες να έρχονται ξανά και ξανά στην Ύδρα.