Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, Υδραίοι αλλά και επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται έντονα στο Υδραίικο καρναβάλι, με τους μασκαράδες να περιδιαβαίνουν με μια πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή στα σοκάκια και τους δρόμους της πόλης, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο.

Την έναρξη των αποκρεών στην Ύδρα, σηματοδοτούσε κατά τα παλαιά χρόνια, η ημέρα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αντωνίου του Μέγα την 17ην Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή, σε όλες τις γειτονιές της Υδρας, οι καρναβαλιστές άρχιζαν να κτυπούν τύμπανα και ταμπούρλα, αναγγέλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα των απόκρεων.

Η αποκριάτικη εύθυμη πομπή με τους μασκαράδες, έχοντας από πίσω της πλήθους κόσμου, ξεκινά από την Πλατεία του Ναυάρχου Βότση και από εκεί ανεβαίνουν τα σκαλάκια της οδού Αντωνίου Λυγνού ως την κεντρική έσοδο του αρχοντικού Σαχτούρη και φθάνουν στο κτήριο της «Υδραγωγής» στο οποίο πραγματοποιείται η πρώτη του στάση. Στην συνέχεια κατευθύνεται στη Λάκκα του Χείλαρη και από εκεί στη συνοικία του Καμινιού όπου και στήνεται γλέντι με χορό με πατροπαράδοτα νησιώτικα τραγούδια και την συνοδεία κερασμάτων κρασιού και μεζέδων.

Στη συνέχεια, μέσω της οδού Αντωνίου Κριεζή που οδηγεί στα Καμίνια, παρακάμπτοντας τη διαδρομή στο ύψος της Εκκλησίας της Θεοτόκου, κατευθύνονται προς την Λάκκα του Τζάθα ή Μπαμπορή και προχωρώντας προς την θέση Πεταλίδιζα, κοντά στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στρίβουν δυτικά και κατευθύνονται προς το λιμάνι του Καμινίου.

Περνώντας το ποτάμι των Καμινίων καταλήγουν στη Λάκκα του Κόκκορη, όπου πραγματοποιείται δεύτερη στάση με κεράσματα και χορούς. Μετά τη δεύτερη στάση, οι καρναβαλιστές κατευθύνονται προς την Εκκλησία της Αναλήψεως του Καμινίου και ακολουθώντας τον επάνω δρόμο του Καμινίου καταλήγουν στην Λάκκα Γαβρίλη για την τρίτη και τελευταία στάση της περιφοράς του Καρνάβαλου.

Τέλος οι καρναβαλιστές, από την Λάκκα του Γαβρίλη, κατηφορίζουν μέχρι την οδό Αντωνίου Λιγνού, για να φθάσουν πάλι στην πλατεία του Ναυάρχου Βότση και από εκεί η παρέλαση του Καρνάβαλου με τύμπανα και νταούλια πηγαίνει στην παραλία της Ύδρας, όπου στήνεται χορός με νησιώτικα παραδοσιακά και άλλα ξενόφερτα τραγούδια.

Ο καρνάβαλος, μετά την παραλία της Ύδρας, περνά από την οδό του Γεωργίου Σαχτούρη και καταλήγει στην πλατεία της "Ξερής Ελιάς" όπου και κρεμάται. Στη συνέχεια ακολουθεί χορός και ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, χορούς, μεζέδες, καλό κρασί και ξεφάντωμα μέχρι αργά το βράδυ.

Απόσπασματα και φωτο από: http://hydra-hydrea-hydroussa.blogspot.com/