Η Υδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες και διανοουμένους.

Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και συγκέντρωσε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που την έκαναν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έχει μια πολύ σημαντική παράδοση στην παραγωγή δικών της καλλιτεχνών και συγγραφέων. Ο Παναγιώτης Τέτσης, ο μεγαλύτερος Έλληνας ζωγράφος, γεννήθηκε και ζει στην Ύδρα. Στο λιμάνι, η Σχολή Καλών Τεχνών της Ύδρα ενθαρρύνει νέα ταλέντα.

Οι εικαστικές τέχνες, υποστηρίζονται από ιδιώτες και ιδρύματα και πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έρχονται και εκθέτουν έργα, δρώμενα και παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης.

Μπορείτε να δείτε συχνά στο λιμάνι, ένα γιοτ, φανταχτερά και έξυπνα διακοσμημένο από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς.

Στην Υδρα φιλοξενούνται, κάθε χρόνο, σημαντικότατες εικαστικές εκθέσεις με πρωτοβουλία της συλλέκτριας Πολίν Καρπίδα στο HydraWorkshop, που διανύει τον 17ο χρόνο λειτουργίας του, του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση στο Hydra School Project, που λειτουργεί στο παλιό Γυμνάσιο, στο Αρχοντικό του Σαχτούρη, εδώ και 14 χρόνια, και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου στο Project Space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, διοργανώνονται παρα πολλές εκθέσεις, ειδικά στην αίθουσα Τέχνης "Μελίνα Μερκούρη", στο ΔΕΣΤΕ, καθώς και σε άλλους χώρους τέχνης.